Quantcast
Channel: Gävle Kost & Livsstil
Viewing all 117 articles
Browse latest View live

Nedräkning – 4 dagar kvar

$
0
0

 

 

F&S

Några av mina härliga träningskompisar och Sören som kör hårt med oss.

Fyra dagar kvar tills vi stakar över startlinjen på Öppet Spår. I dag gjorde jag de sista träningspassen. Det blev drygt 2 mil skidåkning i strålande sol och underbara spår. Jag hade inte lust att kladda ner mina nya ”finskidor” med klister så jag fick acceptera dåligt fäste istället. Efter ett och ett halvt varv så hade jag nästan ångrat mig. Det kändes rejält i armarna efter 3 mil stakåkning igår. Hur som helst, det var en underbar tur. Nu har jag gjort drygt 40 mil som var mitt mål. Det känns bra.

Före skidåkningen så laddade jag med kokosgröt och hallon. En riktig mumsig och lättgjord frukost som ger bra energi vid träning.

IMG_2274

När jag åkte skidor så tittade jag in till Sofia som jobbar för Äventyrarna i skidboden vid spårcentralen i Högbo Bruk. Hela vintern har hon hyrt ut utrustning och vallat skidor åt alla skidåkare som saknat glid och fäste. Alltid med ett leende!
När det inte finns natursnö så har vi Pay&Ski-spåret och vid natursnö så har vi över 50 km högklassiga längdskidspår. Ge gärna ett bidrag så att de kan fortsätta hålla den höga kvalitén som de gör.

Sofia

 

Så här såg det ut på slutet av 10,8 km-banan. Lätt uppförslut. Här stakade jag så att mjölksyran sprutade ur öronen. :-)

Spårslut

Efter skidåkningen så blev det en dusch och en kort tupplur på soffan innan det var dags för Sörens Intensivjympapass på Friskis & Svettis. Ett pass med honom och man har klämt ur de sista resterna av energi. Tänk dig en rak plank-position på tå och raka armar. Sedan ska du där ifrån studsa upp och ner med med armar och fötter samtidigt! Den övningen är inte nådig. Den varierar vi med burpees. Tjoho. Armhävningar i olika varianter och tunga magövningar. Jag blev så glad när det kändes extra tungt när vi gjorde situps i olika varianter. Då visste jag att jag hade använt rätt teknik, dvs magen, vid stakåkningen.

Som ofta så blev det sen middag. Min man hade bett om att få kycklinglever igen. Jag har ofta några paket i frysen. Vi gillar det verkligen och det är både snabblagat och fullproppat med näringsämnen och vitaminer. Lite rester av ugnsrostad vitkål passade fint till. Hurra för rester!

IMG_2275

Nu blir det ingen mer träning före loppet. Så är det i alla fall planerat. 3 dagar utan träning. Jag blir så himla rastlös då. Risken är att jag inte kan hålla mig från att åtminstone göra någonting. Ett kort liten löptur eller promenad på fredag kanske…
Men, kroppen behöver också vila och återhämtning. Slappa på soffan med en bok. Göra ingenting. Det är viktigt. Det är under vilan som kroppen återhämtar sig och bygger upp sig efter träningen. Se till att få i sig bra mat är också avgörande. Näringstät mat som laddar batterierna.

Nu är det dags att sova och superkompensera!

Vi hörs i morgon!

Marie


Nedräkning – 3 dagar kvar

$
0
0

DSC_0927[1]

Tre dagar kvar till Öppet Spår. Jag har det riktigt lyxigt hela veckan. Ledig från jobbet och all tid till vila och förberedelser inför loppet. I dag blev det sovmorgon och så hann jag avsluta en bra deckare som jag läst. Under dagen så tog jag hand om lite skrivarbete som släpade efter.

Jag hann iväg till sportaffären för att handla några saker som saknades till söndagen. Ett par nya handskar (egentligen ska ett par handskar vara väl använda vid ett lopp för att inte riskera skavsår), en ny mössa och en midjeväska.

Till middag blev det mandelpanerad skreitorsk med hemgjord skagenröra och broccoli. Supermumsigt!

DSC_0922[1]

Nu ska jag för en gångs skull slå mig ner framför TV:n. Förra veckan så bestämde jag mig för att titta på den nya serien Gåsmamman som startade då. Lite som en svensk Braking bad säger min son. Jag har inte hunnit bilda mig någon uppfattning än men den sägs vara riktigt bra.

I morgon blir det en hel del att göra. Allt ska packas och mat ska lagas och tas med.

Nu, ryggläge i TV-soffan. Ha en trevlig kväll!

Marie

Nedräkning – 2 dagar kvar

$
0
0

2 dagar kvar till start. Det börjar pirra i magen. Så ska det vara.

Jag pratade med Agneta som vi ska bo hos i Mora. Hon jobbar i organisationen för Vasaloppsveckan och de förutspår de bästa förutsättningarna på många år. Det låter toppen.

Jag har lagat maten som vi ska äta i morgon kväll, dagen före loppet. Det blir Pulled chicken med ugnsrostade rotfrukter. Du hittar mitt recept på Pulled chicken HÄR. Jag har lagat den i min suveräna Wonderbag. Det kommer att bli bra uppladdning inför loppet.

DSC_0933

Allt är tvättat och framlagt och bara att packa ner i väskan. Jag hoppas att jag inte glömt något. Och skulle det vara så så går det att handla i Mora. Jag är inte en person som oroar mig så mycket. Allt löser sig.

DSC_0943

Nu lite fredagsmys. Jag gjorde en köttfärsrulle med spännande innehåll. Jag tycker den ser riktigt maffig ut.

Recept kommer…

DSC_0951[1]

 

DSC_0953[1]

I morgon så kommer tjejerna och hämtar mig vid 8-tiden. Sedan drar vi iväg till Mora. Mina skidor ska lämnas in för proffspreparering. Jag litar inte på mig själv. :-)

Vi hörs!

Marie

Nedräkning – 1 dag kvar

$
0
0

dockor

I morgon är det dags! Då står vi på startlinjen till Öppet Spår.

I morse blev jag hämtad kl 08.30 av Berit och Cecilia för avfärd till Mora. Solen sken från en blå himmel. Det verkar som att vi lyckats pricka in det mest underbara väder till vårt lopp.

Vid lunch tid var vi framme i Mora för att inackordera oss. Vi bor väldigt fint och har en hel övervåning för oss själva bara 2 km från målet i Mora. Agneta som vi hyr av har servat oss mycket mer än vi förväntat oss. Allt är förberett. Hon har till och med bäddat och lagt fram handdukar med en liten chokladbit åt oss var. Det känns som på hotell.

Vi tog en promenad till centrum för att hämta våra nummerlappar och shoppa lite. Hela tiden går tjejer i mål efter att ha jobbat hårt för att genomföra Tjejvasan. Grattis till alla er!

Hela Mora vimlar av människor. Det är en riktig folkfest.

tre tjejer

Berit, jag och Cecilia.

spår

Spåren är som räls trots att det är eftermiddag.

Jag lämnade mina skidor för vallning hos Anders Frisk som vallar åt landslagsåkare. Högflourglid och flourfäste i avancerade kombinationer och lager. Jag har aldrig haft så fint vallade skidor. Min kapacitet står inte riktigt i proportion till vallningen. :-) Jag har bra skidor och bra vallat. Spåren kommer att vara jättefina. Jag har inget annat än mig själv att skylla på om det inte går bra. För 12 år sedan så åkta jag på 9 timmar. Den här gången så är målet att ta mig igenom. Då kommer jag att känna mig väldigt nöjd.

Anders

Anders, min personliga vallare.

skidor

Perfekt skidor

Jag har funderat mycket hur jag ska äta före och under loppet. Min plan ser ut så här. Till frukost blir det en förberedd omelett med bacon, lök, champinjoner, tomater och riven ost. Ordentligt med protein och fett. Under loppet så kommer jag att köra sockerfritt de första milen för att kicka igång fettförbränningsmotorn och därefter fylla på med lite snabb energi i form av blåbärssoppa vid varje kontroll. I midjeväskan kommer jag att ha lite nötter och mörk choklad. Jag har ibland känt mig tung och trött under träning. Att dricka lite blåbärssoppa blir lite av ett experiment men jag tror inte att det kommer att påverka min mage negativt. Jag hoppas att det kommer att hjälpa mig.

I morgon blir det tidig uppstigning. Den första bussen till Sälen går kl 04.00. Vi hoppas komma i väg i tid så att vi kan lägga ut våra skidor i starten för att kunna vara på glid direkt kl 07.00.

Nu ska vi ladda med en middag på Pulled chicken, ugnsrostade grönsaker, sallad och bearnaissesås. Sedan blir det tidigt i säng för att orka kl 02.30.

Det börjar pirra lite i magen nu…

Håll tummarna för oss!

Marie

Här kan du läsa om tidigare dagars nedräkning

Nedräkning – 2 dagar kvar

Nedräkning – 3 dagar kvar

Nedräkning – 4 dagar kvar

Nedräkning – 5 dagar kvar

Nedräkning – 6 dagar kvar

Jag klarade det! – rapport från loppet

$
0
0
Mål

Glad och lycklig efter målgång.

Då är vi hemma efter två härliga dagar i Mora och Sälen. Jag har haft så roliga dagar med mina skidkamrater Berit och Cecilia. Alla känner sig väldigt nöjda efter sina lopp.

Här kommer en rapport från gårdagen. Jag var allt för trött för att orka skriva den igår.

Vi gick upp kl 03.00 igår. Fötterna smörjdes med Ormsalva, linementstift ströks på axlar, nacke och ryggslut. Packningen kollades en sista gång. Fanns allt med i midjeväskan? En kopp kaffe intogs. Frukosten och en flaska vatten packades i en kasse. Strax efter kl 04.00 gick bussen till Sälen och startplatsen i Berga by. På bussen så åt jag min frukost i lugn och ro, en protein- och fettrik omelett. Inga extra kolhydrater än så länge.

Målet före bussen

Målet kl 04.00 innan bussen avgår till Sälen

Vid startplatsen var det 10 grader kallt. Väderprognosen såg lovande ut. Det borde inte bli mer nollgradigt under loppet.

Start

Starten i Berga By i Sälen

Jag undrade hur mina skidor skulle vara. Jag visset att skidorna var riktigt bra men var spannet optimalt utmärkt för mig? Nu hade jag fått de vallade av ett riktigt proffs och jag undrade hur de skulle kännas. Jag behövde inte oroa mig. Jag har aldrig haft så bra skidor. Superbra glid och bett i fästet. Anders hade frågat om han skulle valla för bra fäste genom hela loppet. Då skulle jag få betala med lite sämre glid i början. Jag valde att det skulle vara perfekt glid i början och tillräckligt fäste och att ha med extra fäste att lägga på i slutet av loppet. Det visade sig vara ett bra val. Att det känns bra och lätt i början påverkade mitt humör positivt.

Loppet börjar med en 3 km lång backe upp till banans högsta punkt. Det var packat med åkare och det gick långsamt. Samtidig så var det bra för mig. Om jag lockas at starta för fort så straffar det sig. Jag behöver ta det lugnt i början. När vi kommit upp på myrarna så var kroppen igång. Vi körde på i bra fart över myrarna och åkte om många. Jag hade fantastiskt glid. Kroppen kändes stark.

De första 3 milen gick rätt fort om jag räknar bort den första långa backen. Kanske lite väl fort. Före Evertsberg så kom det en backe som jag aldrig trodde skulle ta slut. Det var en jobbig motvind ett tag. När jag kom till kontrollen i Evertsberg efter 47 km så var jag riktigt trött och kände mig lite missmodig. Hade jag kört slut på mig redan? Jag vilade en stund och drack buljong och en mugg blåbärssoppa och drog sedan iväg. Efter en stund så började jag få tillbaka krafterna igen och det kändes bättre. Kilometer för kilometer avverkades. Vid varje kontroll så tog jag både buljong och blåbärssoppa. Det kändes märkligt att dricka söt soppa som jag annars aldrig gör. En bit före Oxberg så dök det upp rejäla uppförsbackar igen. Jag bet ihop och avverkade meter för meter. Det kändes underbart att nå fram till Oxberg. Bara 3 mil kvar. Resterande del av loppet var ganska lättåkt. Strax före Hökberg (19 km kvar) så kom det en inte allt för tuff men ganska lång uppförsbacke. Jag hade inget fäste kvar och jag kände att energin tog slut när det hela tiden släppte. Jag klev av spåret och la på lite fästvalla. Sedan kändes det mycket bättre. Jag kunde lätt klättra uppför backen. I Hökberg så tog jag en gel med koffein i. Det smakade apa rent ut sagt. Obeskrivligt sött. Enligt försäljaren så smakade den mindre sött än citrusvarianten så jag undrar hur den smakade. Trots allt så verkar de söta tillskotten ha gjort nytta under den tuffa ansträngning som ett 9 mil långt skidlopp ändå var. Resten av loppet gick lätt och jag kände mig förvånansvärt pigg i kroppen trots att jag hade stakat nästan hela tiden förutom i uppförsbackarna. Det var en härlig känsla att köra genom Moraparken. Upploppet kändes så gott. Jag spurtade mot målet. Det var ju mitt lopp. Jag hade genomfört det och jag var lycklig. Jag gick in på 08.31. En halvtimme snabbare än för 12 år sedan då jag sist åkte. Mitt mål var att genomföra loppet. Jag känner mig otroligt nöjd med resultatet.

När vi kom tillbaka till vårt hus så åt vi middag, en jättegod kycklinggryta med grädde och blomkålsris som Cecilia hade lagat och ett glas vin. Kropparna värkte och var trötta men humöret var på topp.

tjejer

Jag, Cecilia och Berit trötta och lyckliga efter loppet

Det blev en tidig kväll. Kl 20.30 låg vi i sängen. Jag hade svårt att koppla av. En film spelades upp i mitt huvud, om och om igen. Jag stakade och stakade… Jag hade stakat så mycket och kroppen verkade inte ha förstått att jag var i mål för länge sedan.

Så här såg det ut vid målet i Mora i morse innan måndagens åkare i Öppet Spår börjar komma i mål. När man ser så här fina spår så blir man sugen att åka skidor igen.

Mål måndag1

Målet innan måndagens Öppet spår-åkare har börjat gå i mål

Mål måndag2

Perfekta spår. Snart är måndagens skidåkare här

Diplom

Jag känner mig pigg och på ett strålande humör. Om några timmar så ska jag ta cykeln ner till stan för träff med vår bokklubb sedan många år, Kulturkoftorna.
Trots att jag åkte 9 mil igår så är jag redan träningssugen. Efter bokträffen så tror jag att jag drar iväg på ett Stationspass för att mjuka upp mina stela muskler.

Nu är första etappen av En Svensk Klassiker avklarad. Nästa etapp blir Vätternrundan den 18 juni. 30 mil på cykel. :-)

Ha det!

Marie

Risi Skrutti och andra Coca Cola-söta mellanmål för barn

$
0
0

Danonino

Kalle 3 år serveras ett glas Coca Cola till mellanmål eller frukost. Det är så bra för Kalle. Han får massor av nödvändig energi. Dessutom så är det ju så gott.

Nja, det skulle ju aldrig kunna hända i verkligheten. Eller?

Faktum är att Kalle serveras ÄNNU mer socker än vad Coca Cola innehåller, som mellanmål eller frukost. Knappast mer näring än vad Coca Cola innehåller heller.

Ingen förälder vill skada sitt barn avsiktligt. Alla vill ge sitt barn det som vi tror är bra för dem. Det som är problemet är att alla inte vet hur dåliga vissa livsmedel är. De produkterna som jag ska visa är ju till för barn och marknadsförs till små barn som växer och behöver näringsriktig mat. De borde ju inte vara ett dåligt val.

Jag gick runt i affären med mobilkameran i högsta hugg. Jag fotade några av de vanligaste yoghurtarna som många föräldrar ger till sina barn. Som jämförelse tog jag en flaska Coca Cola. Det ger lite perspektiv till hur mycket socker de här produkterna egentligen innehåller. Vi skulle ju inte drömma om att servera Coca Cola som mellanmål och samtidigt förvänta oss att barnen ska må bra av det. Jag vill få oss att få upp ögonen för att vi ger barnen mer socker till mellanmål än vad Coca Cola innehåller utan att vi är medvetna om det.

Jämförelse med Coca Cola: 10,6 g socker per 100 gcocacola

Några av de vanligaste yoghurtarna. T ex vanilj eller bärsmak: Ca 8,5 g socker per 100 g

yoghurt 8,5

Observera nyckelhålsmärkningen som betyder att detta är bra mat för dig.

Tiger yoghurt: 9,5 g socker per 100 g

Tiger yoghurt

Safari portionsyoghurt: 12,2 g socker per 100 g

Safari

Danonino portionsyoghurt: 12,4 g socker per 100 g

Danonino

Värstingen! Risifrutti. Eller Risi skrutti som min man kallar dem: 19 g socker per 100 g!

Risifrutti

Detta är det som livsmedelstillverkarna tycker att vi ska ge till det finaste vi har. Våra barn. Små barn som växer och behöver rätt sorts energi och näring. Men de behöver inte färgglada burkar fulla med sockrig yoghurt och ytterst lite näring.

Som tur är så finns det bra alternativ till de sockerbomber som jag visat här.

Det finns många bra mellanmål att servera till barn. Här visar jag några alternativ till smaksatt yoghurt.

Grekisk yoghurt: 10 g fett per 100 g och 4,1 g socker (naturligt mjölksocker) per 100 g

Grek yoghurt

Kvarg: 10 g fett per 100 g, 3,6 g socker (naturligt mjölksocker) per 100 g. Tillsätt ev lite extra grädde.

IMG_2293

Kvarg, en skvätt grädde och hallon

Fjällfil: Naturligt fet, 4,2 g fett per 100 g och 3,7 g socker (naturligt mjölksocker) per 100 g

Fjällfil

IMG_2292

Fjällfil och blåbär

Hoppas du nu fått lite tips på goda mellanmål utan onödigt socker. Mat som ditt barn mår bra av.

Om du vill servera något annat än mjölkprodukter så är ägg ett jättebra mellanmål som mättar. Ett kokt ägg delat i bitar med smör på brukar barn gilla och det går bra för små fingrar att greppa.

Du kan lugnt utgå från att ju mer förpackad en vara är, ju mer färgglad och tecknad förpackningen är så är det ofta dålig mat för barn. Den är ofta tillverkad av billiga och dåliga råvaror med mycket mjöl och socker. Korv till barn innehåller ytterst lite kött, flingorna mer socker och mycket innehåller mer tillsatser och fyllnadsmedel.

Hälsningar

Marie

 

 

Gelatin och benbuljong

$
0
0

IMG_2300

Jag tycker att det är fascinerande hur gammal kunskap kommer upp. Och roligt! LCHF, paleo, 5:2 beskrivs ibland som olika trender. Många suckar och frågar sig vad det är som gäller just nu. Men faktum är att mycket inte är något nytt. Många ”trender” bygger på gammal kunskap som ny återuppväcks. Lite back to basic.

Vi återupptäcker vad som är naturligt för oss att äta. Och hur vi ska äta. Grunden i mitt eget tänkande är – Vad är logiskt och naturligt för oss att äta? Eller leva? Jag gör inte anspråk på att leva 100 % rätt. Däremot så försöker jag att leva rätt så stor del av min tid som jag kan. Ibland blir det inte helt rätt men vi är mänskliga. Kroppen är tålig och lever vi efter en hälsomässigt bra grund så klarar de flesta kroppen att reparera en del utsvävningar. Jag kallar det för 80 % -regeln. Lev och ät 80 % rätt och du kommer att nå långt.

Om du är sjuk med t ex metaboliska eller inflammatoriska sjukdomar så kanske du inte har lika stora marginaler dock.

Just nu så skrivs det mycket om gelatin och benbuljong. Det ska dock inte vara de vanliga buljongtärningarna som finns i affären utan den du kokar själv. Jag brukar koka benbuljong och har skrivit om det tidigare inlägg. Benbuljong har många positiva och hälsomässiga egenskaper. Det är spännande. Anna Hallén har startat en Facebook-grupp om gelatinets välgörande egenskaper. Det är mycket intressant att ta del av alla berättelser där.

När du kokar benbuljong så bildas hälsosamt gelatin. Det är det bästa sättet att få i sig gelatin. Det går också att få i sig gelatin via pulver och gelatinblad. Eller att komplettera båda buljong och gelatin.

Varför ska vi då få i oss gelatin? Och gärna från benbuljong.

  • Kollagen finns i våra leder och innehåller bl a glukosaminoglykaner (GAG). När du lagar buljong som får koka under många timmar så bildas det gelatin av kollagenet i benen och du får, för lederna, de välgörande egenskaperna. De med ledbesvär eller artrit upplever att de blir rörligare och smidigare och att smärtan minskar. Du kan köpa glukosamin i hälsokostaffären vid ledbesvär men att koka buljong är för mig ett bättre, naturligare och billigare sätt att få i sig gelatin. Dessutom mycket godare!
  • Benbuljong och gelatinet är också antiinflammatoriskt och stimulerar immunförsvaret positivt.
  • Det har en läkande effekt på tarmen och många med IBS upplever en förbättring.
  • Det har välgörande egenskaper för dig med autoimmuna sjukdomar.
  • Gelatin och kollagen är också bra för hud, naglar och hår som är en beståndsdel i dessa.
  • En positiv nyhet som jag tagit del av nu är flera upplevt att de direkt fått en bättre nattsömn sedan de börjat med gelatin antingen i form av benbuljong eller gelatin (eller en kombination).

Hur kokar du benbuljong?

Du kan välja ben från nöt, lamm, kyckling eller gris. Om du kan så försök få tag på ben med lederna kvar eftersom det är där stor del av kollagenet sitter. Om du använder kyckling, så använd alla delar som skinn och ben.

Jag åkte igår till Diléns Saluhall  som säljer ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött och fick två kassar med ben. Gratis! De skänker bort ben till hundägare. Jag undrar om inte jag var lyckligare än hundarna. Det kändes som om jag fått två kassar guld av snälla Malin. Ben från ekologiska, gräsbetande och närproducerade nötdjur. Bättre kvalitet kan det inte bli.

Dilens Linda

Malin som gav mig två kassar gratis ben. Tack Malin!

Guld

Två kassar guld från Diléns Saluhall

Jag kokade min nötbuljong under ca 18 timmar. Den smakar fantastiskt.

nötbuljong

Blivande buljong


Resterna efter nötbuljongen

nötben

Det som blev kvar efter nötbuljongen. Ser ut som rester från familjen Hedenhös middag.

Jag hade också ett skrov efter en lammlägg. Det åkte i en gryta och  och fick koka ca 12 timmar och blev även det en god och fin buljong.

Resterna efter lammbuljongen.

lammben

Resterna efter lammbuljongen.

HÄR hittar du recept på hur du lagar benbuljong. Det är busenkelt men tar lite tid.

Min man, som tränar mycket, har ont i en höft och sover dessutom dåligt. Jag, som tränar lika mycket, har också en del småkrämpor. Inga märkvärdigheter. Lite stel i svanken ibland, en inflammationspunkt i handen och tumgreppet, ett knä som ibland ger sig till känna. Nu blir en intensivkur med benbuljong förstärkt med lite extra gelatin. Faktum är att vi båda tyckte att vi sov extra gott i natt.

En kopp buljong kändes gott och lugnande för magen att dricka innan läggdags.

Jag har nästan 8 liter buljong att dricka upp. Min mamma och pappa ska också få var sin burk.

Lycka till med din buljong!

Marie

PS. Buljong är perfekt att ha med sig i termosen under skidturen. Ger både näring och energi.

En underbar champinjonsoppa till i kväll kanske?

$
0
0

DSC_0976[1]

Igår så lagade jag en fantastisk god champinjonsoppa. Vi gillar alla soppa i vår familj och det är en myt att man inte blir mätt av soppa. Allt beror på vad du lägger i din soppa. med tillräckligt med fett och protein så håller du dig mätt

Många som köper champinjonsoppa köper kanske en tetra i kyldisken, typ Kelda, eller till och med en påse att vispa ut med vatten. Tänk vad de går miste om! En soppa full med smaker från naturliga ingredienser istället för modifierad stärkelse, champinjonkoncentrat, jästextrakt, stabiliseringsmedel, socker och aromer Den här soppan slog alla köpesoppor med hästlängder. Min sons kompisar smakade lite och de tyckte den var fantastiskt god. Tyvärr hade jag inte soppa så att det räckte till middag för alla. De såg faktiskt lite besvikna ut. De blev inte utan mat utan fick något annat.

Soppan är nästan för enkel men jag lovar att den är så god att den passar likväl på festen, en fredagskväll som en vardagskväll. Om du serverar den utan chevrén (getost) så är den dessutom helt mjölkfri.

Jag använde en del av min goda och nyttiga benbuljong som jag kokat tidigare. Att ha en sån buljong i matlagningen är verkligen lyx. HÄR kan du läsa mer om gelatin och benbuljong. Jag tror att soppan blev extra god av benbuljongen.

Ingredienser

500 g färska champinjoner

1 gul lök

500 ml kokosgrädde. Jag använder Garants kokosgrädde

Buljong enligt nedanstående alternativ:

Alternativ 1: ca 1,5 l vatten + ekologiskt grönsaksbuljongpulver och kycklingbuljongtärning

Alternativ 2: Hemkokt buljong samt vatten, ev kompletterat med lite ekologiskt grönsaksbuljongpulver. Sammanlagt ca 1,5 l vätska.

Ca 2 msk ekologisk Tamarisoja (den är glutenfri)

4 msk kokosolja

Grovmalen svartpeppar

Ev mer salt eller grönsaksbuljongpulver

Gör så här

Skär champinjonerna och löken i bitar

Fräs svampen och löken i kokosoljan

Tillsätt resten av ingredienserna

Låt puttra i ca 30 minuter

Mixa soppan slät med stavmixer

Stekta kycklingbitar till soppan’

Stekt kyckling som tillbehör

Ingredienser

200-300 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé

Kokosolja

Havssalt, grovmalen svartpeppar och paprikapulver

Medan soppan kokar så skär du kycklingfilén i små bitar och steker i kokosolja. Krydda med havssalt, grovmalen svartpeppar och paprikapulver.

Servera soppan med varma stekta kycklingbitar, lite chevré och några kvistar färsk timjan (min favoritkrydda). en rejäl klick majonnäs smakar också gott till och gör soppan fetare och mer mättande.

Mums!

Hälsningar

Marie

PS. När jag skriver detta så var jag tvungen att smyga upp och värma den sista slatten av soppan i en mugg. Innan någon annan i familjen hann före. :-)


Äggfasta – Bra eller dåligt?

$
0
0

Ägg

Många pratar om äggfasta. Men vad är det? Egentligen så är det inte vad det låter som. Fasta betyder ju att man avstår från fast föda och endast intar vätska. Ordet äggfasta har dock nu blivit ett så vanligt uttryck så jag kallar det för det med.
Äggfasta betyder att du endast äter ägg och smör i 2-5 dagar. Vissa lägger till lite ost också. Vitsen är att du ska nolla kolhydrater. Tanken är att du ska få effekter som:

  • Boost av immunförsvaret, minskning av värk i kroppen
  • Försätta kroppen i ketos och öka förbränningen
  • Gå ner i vikt
  • Komma ifrån småätande

Du kan äta äggen på det sätt du gillar mest. Kokta, stekta, som omelett eller äggröra.

Jag var nyfiken att prova. Jag gillar att experimentera med vad som funkar för just min kropp.  Jag har lagt på några extrakilon som jag gärna vill bli av med och jag har fått lite problem med muskelsmärtor i ländryggen.

Så i dag har jag kört den första dagen med äggfasta.

Jag föredrar att göra det så enkelt som möjligt så det har blivit kokta ägg och smör.

Frukost: 3 ägg, 40 g smör

Lunch: 3 ägg, 40 g smör

Före träning: Fettkaffe för extra energi (en kopp starkt kaffe mixad med 2 msk kokosolja)

Middag: 4 ägg, 50 g smör

Jag tycker dessutom att ägg som är kokta så att äggulan är lite krämig och en rejäl klick smör är vansinnigt gott. Jag mumsade i mig det med god aptit.

DSC_0977[1]

Resultat? Jag har varit riktigt mätt hela dagen. Protein är det näringsämne som mättar bäst både på kort och lång sikt. Smör mättar också bra och länge. Ingen risk att behöva gå hungrig alltså. Det jag märkte mest var att jag var mycket piggare på eftermiddagen och kvällen. Jag var på ett intensivjympapass och jag hade mer energi än någonsin. Det var en märkbar skillnad. Det är naturligtvis för tidigt för att veta säkert om det är på grund av att jag bara ätit ägg och smör. Kanske gav fettkaffet en energiboost också. Oavsett så kändes dagen riktigt bra.

Jag ska fortsätta en eller två dagar till med samma uppl-ägg. :-) I morgon är planen att dricka en fettkaffe när jag kommer hem från jobbet för att därefter ta en löptur och efter det äta min äggmiddag. Det ska bli spännande att se hur energin känns när jag springer.

Hur många ägg ska man äta då? Det är individuellt men 2-4 ägg per måltid samt 30-50 g smör bör hålla dig mätt och belåten.

Ägg är ju ett fantastiskt livsmedel i en genialisk förpackning. Det innehåller i stort sett alla näringsämnen vi behöver förutom C-vitamin. Komplettera därför gärna med C-vitamin.

Några nackdelar med att äggfasta några dagar? Inte som jag ser det. Det är något som du gör under en begränsad tid. Ägg är oerhört näringsrikt. Du svälter inte kroppen då du får i dig både protein och fett. Det är ofarligt att prova. Den största risken du utsätter dig för är att du kan bli trött på ägg. :-)

Är du lika nyfiken som jag? Har du erfarenheter efter att ha provat?

Nu tog energin tog slut så det är dags för sängen och en bra bok. Jag läser Dödliga mediciner och organiserad brottslighet av Peter C. Gøtzsche. Han beskriver en värld inom läkemedelsindustrin som man inte tror är sann. Ibland överträffar verkligheten dikten. I det här fallet så är det skrämmande.

God natt med er!

Marie

Kokbok vid autoimmuna sjukdomar – Läkande Paleokost

$
0
0

IMG_2377

Jag vill göra reklam för Cecilia Nisbet Nilsson’s och Karl Hulten’s fina bok Autoimmun kokbok.

Många människor lider av en autoimmun sjukdom. En autoimmun sjukdom betyder att kroppens eget immunförsvar angriper den egna vävnaden. Beroende på vilken vävnad som angrips så uppstår olika sjukdomar som till exempel MS (multipel skleros), reumatoid artrit (RA), Alopecia areata, olika typer av hyper- och hypotyreos.

Många med autoimmun sjukdom och kroniska hälsobesvär har upplevt stora hälsoförbättringar genom att lägga om till en kost som stärker immunförsvaret. Cecilia och Karl har själva ätit sig friska från autoimmuna sjukdomar.

Boken såldes slut direkt men nu finns den att köpa igen. Boken innehåller massor av härliga och läkande recept. Den har fått stor uppmärksamhet då det inte finns många kokböcker inom detta område.

HÄR kan ni se när Cecilia och Karl var med på Nyhetsmorgon och presenterade sin bok.

HÄR kan ni beställa kokboken.

Grattis till Cecilia och Karl! Många kommer att ha glädje av er kokbok.

Föreläsning 12 maj i Östersund – Nyfiken på LCHF och Paleo?

$
0
0

12915017_10206251791393390_706350116_o (2)

Hjärtligt välkommen på min föreläsning på fina ECOCAFÈET i Östersund den 12 maj. Föreläsningen ges i samarbete med Vuxenskolan Jämtland.

HÄR kan du anmäla dig till föreläsningen.

Nyfiken på LCHF och Paleo?

Vet du att maten är vårt kraftfullaste verktyg för att må bra och hålla oss friska?
Är du intresserad och vill lära dig mer om naturlig och hälsosam mat och vilken påverkan den har på hälsa och ohälsa?

Socker och vitt mjöl gör oss sjuka och överviktiga.

LCHF innebär att äta mindre kolhydrater och mer fett. Low Carb High Fat. Grönsaker i mängder, kött, fisk, kyckling, ägg och ost och naturligt fett som smör, kokosolja och olivolja. 

Paleo står för en kost som vi evolutionsmässigt är skapta till att äta. Naturlig mat. Det som vi ätit i urminnes tider men anpassat till vår moderna livsstil.

Både Paleo och LCHF betyder att du äter en naturlig kost fri från socker och spannmål (glutenfritt). Du äter naturligt fett och ett minimum av tillsatser och processad mat. Så naturligt som möjligt helt enkelt.

Det finns en del skillnader mellan LCHF och Paleo. En är att LCHF fokuserar mer på kolhydrater och fett och är tillåtande till mejeriprodukter. Paleo innefattar mer rotsaker, frukt och till en viss del naturlig sötning som dadlar och honung.

Välkommen till en inspirerande och spännande föreläsning om Paleo och LCHF där får lära dig grunderna om naturlig mat och hur den kan få dig att må bra, gå ner i vikt och hålla dig frisk!

Välkommen!

12922404_1040938575963223_745242780_o

Linda ”HalvaLindha” Vikström arbetar på ECOCAFÈET.

Föreläsning Östersund och Östhammar – Nyfiken på LCHF och Paleo

$
0
0

Affisch-flera-orter-Nyfiken

Hjärtligt välkommen på min föreläsning ”Nyfiken på LCHF och Paleo?”.

Mer info, kostnad och anmälan till föreläsningen i Östersund 12 maj hittar du  HÄR.

Mer info, kostnad och anmälan till föreläsningen i Östhammar 24 maj hittar du HÄR.

Fler orter kan tillkomma.

Föreläsningarna ges i samarbete med Vuxenskolan.

Nyfiken på LCHF och Paleo?

Vet du att maten är vårt kraftfullaste verktyg för att må bra och hålla oss friska?
Är du intresserad och vill lära dig mer om naturlig och hälsosam mat och vilken påverkan den har på hälsa och ohälsa?

Socker och vitt mjöl gör oss sjuka och överviktiga.

LCHF innebär att äta mindre kolhydrater och mer fett. Low Carb High Fat. Grönsaker i mängder, kött, fisk, kyckling, ägg och ost och naturligt fett som smör, kokosolja och olivolja. 

Paleo står för en kost som vi evolutionsmässigt är skapta till att äta. Naturlig mat. Det som vi ätit i urminnes tider men anpassat till vår moderna livsstil.

Både Paleo och LCHF betyder att du äter en naturlig kost fri från socker och spannmål (glutenfritt). Du äter naturligt fett och ett minimum av tillsatser och processad mat. Så naturligt som möjligt helt enkelt.

Det finns en del skillnader mellan LCHF och Paleo. En är att LCHF fokuserar mer på kolhydrater och fett och är tillåtande till mejeriprodukter. Paleo innefattar mer rotsaker, frukt och till en viss del naturlig sötning som dadlar och honung.

Välkommen till en inspirerande och spännande föreläsning om Paleo och LCHF där får lära dig grunderna om naturlig mat och hur den kan få dig att må bra, gå ner i vikt och hålla dig frisk!

Välkommen!

Gävle 17 maj, helkväll med Paleo! – Träningspass, grottkäk och föreläsning

$
0
0

Affisch-version-1_1

Välkommen till en helkväll med Paleo!

Gävle 17 maj

När stenåldersmänniskan levde så hade hon behov av att:

  • Förflytta sig långa sträckor under ganska låg intensitet
  • Lyfta, bära, dra och släpa
  • Springa fort som tusan när de blev jagade av ett rovdjur

Vi startar med ett träningspass där alla dessa delar ingår, lågintensiv konditionsträning, funktionell styrketräning och korta intervaller.

Efter en dusch så äter vi grottkäk, en delikat och hälsosam Paleomiddag med kaffe/te (för den som vill) och en härlig Paleoboll, allt gluten- och mjölkfritt.

Medan ni äter så får ni lyssna till en grundläggande föreläsning om Paleo.

Paleo, ibland kallad för stenålderskost eller paleolitisk kost, betyder att du äter mat som vi evolutionsmässigt är skapta för att äta. Maten ska vara så ren och naturlig som möjligt, oprocessad, utan tillsatser och gärna ekologisk.
Paleo är också en livsstil där man försöker leva naturligt efter moderna förutsättningar.

Anmäl dig till Paleokvällen HÄR.

Välkommen!

HÄR  kan du läsa mer om Paleo (och LCHF).

Tallbarr mot pollenbesvär

$
0
0

DSC_0999[1]

Pollensäsongen är i full gång sedan länge. Många besväras av rinnsnuva, nästäppa, nysningar, kliande och rödsvullna ögon och klåda i halsen.

Det här inte en uttömmande redogörelse för pollenallergi och vad man kan göra åt det utan bara en redogörelse vad människor har kunna göra och som har haft god effekt för dem.

I flera år så har jag läst om människor som varje vår besväras av pollen och som velat hitta andra sätt att lindra än med läkemedel. De har beskrivit ett mycket intressant sätt att påverka sina besvär till det bättre, ibland till och med fått dem att försvinna helt. En del har berättat om att de har blivit så pass mycket bättre att de inte har behövt sin allergimedicin som t ex antihistamintabletter och därmed sluppit biverkningar.

Tallbarr som fått ligga och dra några timmar i ett glas vatten verkar kunna ha god effekt vid pollenbesvär. För en del kan det ta ett tag innan effekten kommer. Som med allt som har en effekt så kan det även finnas biverkningar, även om det handlar om naturliga behandlingar. Viss försiktighet rekommenderas i början. Prova en mindre mängd tallbarr/vatten för att se att du tål att dricka tallbarrsvattnet.

Lägg en tallbarrskvist eller bara tallbarr i ett glas vatten och låt stå i ett par timmar. Drick två gånger per dag.

Här läste jag en artikel där en allergiläkare helt förkastade att tallbarr skulle kunna ha någon effekt på pollenbesvär. Istället rekommenderades allergimediciner som antihistaminer och kortison. Jag tycker det är en arrogant attityd mot patienter som har provat detta och faktiskt upplevt en kraftig förbättring. Det visar också på en ovilja att lära sig något nytt. Jag bara spekulerar i hur stora ekonomiska intressen som också ligger bakom. Allergimediciner är en stor inkomstbringande del för läkemedelsföretag.
Tallbarr är gratis och har inte de biverkningar som traditionella allergimediciner har. Det finns inget att förlora genom att prova.

Intressant är också att läsa om citronsyra och pollenbesvär. Den industriella citronsyran framställs bland annat med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger. Citronsyra börjar nu kopplas till överkänslighet och allergi.

Här är tre artikel som tar upp besvär från industriellt framställd citronsyra.

Ida blev frisk från sin pollenallergi

Hennes son blev frisk när citronsyran försvann

En artikel från Göteborgsposten

Även om det inte finns studier på detta så är det intressanta erfarenheter. Studier kostar pengar och pengar behövs ofta från läkemedelsindustrin. Självklart bekostas inte studier där det inte går att ta patent på resultatet. Det vill säga att kunna tjäna pengar på ett framställt läkemedel.

Marie

Supergod mjölk- och glutenfri Focaccia

$
0
0

IMG_2437

Jag har experimenterat fram ett underbart recept på Focaccia. De flesta LCHF-recept på Focaccia jag sett innehåller färskost. Jag ville göra en Focaccia som både är mjölk- och glutenfri och paleo. Det här brödet både smakar och ser lyxigt ut med färsk rosmarin, oliver och flingsalt på.

Ugn 180 C

Ingredienser

7 ägg

3 dl kokosmjölk

2 dl mandelmjöl

7 msk kokosmjöl (105 ml)

3 msk Fiberhusk

1 msk bakpulver

0,5 dl olivolja

1,5 tsk salt

På toppen

Oliver

Färsk rosmarin alt torkad rosmarin

Flingsalt

Olivolja

Gör så här

Vispa äggen.

Vispa ner kokosmjölken och olivoljan.

Blanda alla torra varor och tillsätt dem till äggsmeten.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Det ska bli ca 1,5 cm tjockt.

Fördela oliver och färsk rosmarin ovanpå.

Ringla över olivolja och strö på flingsalt

Grädda i varmluftsugn 20-25 minuter tills brödet har fått lite färg. Om du inte har varmluftsugn så kan du höja temperaturen till 190 C.

Njut som brödet är eller med smör om du äter det.


Räkskal ger härlig fond

$
0
0

IMG_2422

Hos de flesta så åker högen med räkskal i soporna efter räkfrossan. Det är verkligen slöseri med en jättefin ingrediens. Av räkskalen så kokar du lätt en härlig fond som du kan använda till t ex räksoppa. Och visst känner man sig lite extra nöjd när man tillvaratar sånt man normalt skulle slänga. Jag känner mig i alla fall så duktig.

Jag hade köpt färska räkor som jag strödde på en parmesangratinerad lax. Det finns inga räkor som går upp mot de färska. Laxen var för övrigt mycket lättlagad. En laxfilé på botten av en ugnsfast form. Jag bredde på en blandning av crème fraiche, riven parmesanost, dill, salt och peppar. In i ugnen på 200 C i 20-30 minuter. Enkelt och underbart gott.

Så här kokar du fonden

Räkskal från 400-500 g räkor med skal

1 gul lök

Ca ¼-1/3 fänkål

3 msk tomatpuré

3 msk olivolja

6-7 dl vatten

Salt och peppar

Skär lök och fänkål i små bitar

Bryn räkskal, lök och fänkål i olivolja i en gryta.

Tillsätt tomatpuré och rör om.

Tillsätt vatten och låt puttra i 30-60 minuter.

Ta av grytan och låt stå i 30 minuter. Sila sedan av buljongen. Ställ den kallt om du inte ska använda den genast. Nu har du en underbar räkfond.

IMG_2430

Festlig mjölkfri räksoppa på hemkokt räkfond

$
0
0

IMG_2438

En dag så kokade jag en räkfond av överblivna räkskal. Jag kan inte förstå att jag tidigare såg skalen som sopor efter att vi njutit av räkor. Nu begriper jag bättre.

Räkfonden blev basen till underbar räksoppa. Till den så hade jag en härlig och även den både mjölk- och glutenfri Focaccia. Det blev en riktig festmiddag.

7 dl räkfond, hemkokt eller köpt

400 g skalade räkor

250 g champinjoner

3 msk kokosolja

5 dl kokosmjölk eller kokosgrädde (Jag föredrar Garant eller Santa Maria Extra cremy coconut milk)

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas och bytas ut mot mer vatten)

0,5 dl hackad dill

1 msk tomatpuré

1 tsk arrowrot

Hacka champinjonerna fint

Bryn dem i kokosoljan och tillsätt tomatpurén.

Tillsätt vatten, vittvin, kokosmjölk, grönsaksbuljong och arrowrot

Låt puttra i 30 minuter.

Tillsätt räkor och dill.

Till soppan så serverade jag min goda Focaccia. Till skillnad från de flesta andra Foccacciarecept så är den, förutom glutenfri, även mjölkfri.

Smaklig måltid!

Marie

Föreläsning 24 maj i Östhammar – Nyfiken på LCHF och Paleo?

$
0
0

Affisch-Östhammar-Marie

Hjärtligt välkommen på spännande föreläsning om LCHF och Paleo i Östhammar den 24 maj!

Föreläsningen ges i samarbete med Vuxenskolan.

HÄR kan du anmäla dig till föreläsningen.

Nyfiken på LCHF och Paleo?

Vet du att maten är vårt kraftfullaste verktyg för att må bra och hålla oss friska?
Är du intresserad och vill lära dig mer om naturlig och hälsosam mat och vilken påverkan den har på hälsa och ohälsa?

Socker och vitt mjöl gör oss sjuka och överviktiga.

LCHF innebär att äta mindre kolhydrater och mer fett. Low Carb High Fat. Grönsaker i mängder, kött, fisk, kyckling, ägg och ost och naturligt fett som smör, kokosolja och olivolja. 

Paleo står för en kost som vi evolutionsmässigt är skapta till att äta. Naturlig mat. Det som vi ätit i urminnes tider men anpassat till vår moderna livsstil.

Både Paleo och LCHF betyder att du äter en naturlig kost fri från socker och spannmål (glutenfritt). Du äter naturligt fett och ett minimum av tillsatser och processad mat. Så naturligt som möjligt helt enkelt.

Det finns en del skillnader mellan LCHF och Paleo. En är att LCHF fokuserar mer på kolhydrater och fett och är tillåtande till mejeriprodukter. Paleo innefattar mer rotsaker, frukt och till en viss del naturlig sötning som dadlar och honung.

Välkommen till en inspirerande och spännande föreläsning om Paleo och LCHF där får lära dig grunderna om naturlig mat och hur den kan få dig att må bra, gå ner i vikt och hålla dig frisk!

Välkommen!

Mozzarellabröd

$
0
0

IMG_2442

I morse när jag vaknade så var jag sugen på någon form av bröd till frukost. Gärna lättbakat. Jag funderade på oopsies. Oppsies innehåller cream cheese (färskost) och det hade jag inte hemma. Jag tycker de är lite väl luftiga också. Jag vill ha något mer brödliknande att tugga på när jag vill göra en smörgås. De här bröden ser ut lite som oopsies men har en fastare konsistens. De är gjorda med riven mozzarella men innehåller varken mandel- eller kokosmjöl. Det blev ett av de godaste bröd jag ätit. Lite som tekakor. Min son bad om flera stycken. Det är ett gott betyg :-)

9 bröd

Ugn 200 C

Ingredienser

3 ägg

1 boll mozzarellaost (ca 100 g ost)

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk Fiberhusk

1 tsk bakpulver

0,5 tsk Himalayasalt (eller annat salt)

Vallmofrön till dekoration (eller sesamfrö)

Gör så här

Riv mozzarellan grovt

Blanda alla torra ingredienser

Vispa äggen

Bland ner mozzarellan

Rör ner de torra ingredienserna

Låt stå i 5 minuter

Klicka ut smeten på bakplåtspapper så att det blir 9 bröd

Strö över vallmofrön (eller sesamfrön)

Grädda ca 10 minuter

IMG_2448

Gelatin och benbuljong

$
0
0

IMG_2300

Jag tycker att det är fascinerande hur gammal kunskap kommer upp. Och roligt! LCHF, paleo, 5:2 beskrivs ibland som olika trender. Många suckar och frågar sig vad det är som gäller just nu. Men faktum är att mycket inte är något nytt. Många ”trender” bygger på gammal kunskap som ny återuppväcks. Lite back to basic.

Vi återupptäcker vad som är naturligt för oss att äta. Och hur vi ska äta. Grunden i mitt eget tänkande är – Vad är logiskt och naturligt för oss att äta? Eller leva? Jag gör inte anspråk på att leva 100 % rätt. Däremot så försöker jag att leva rätt så stor del av min tid som jag kan. Ibland blir det inte helt rätt men vi är mänskliga. Kroppen är tålig och lever vi efter en hälsomässigt bra grund så klarar de flesta kroppen att reparera en del utsvävningar. Jag kallar det för 80 % -regeln. Lev och ät 80 % rätt och du kommer att nå långt.

Om du är sjuk med t ex metaboliska eller inflammatoriska sjukdomar så kanske du inte har lika stora marginaler dock.

Just nu så skrivs det mycket om gelatin och benbuljong. Det ska dock inte vara de vanliga buljongtärningarna som finns i affären utan den du kokar själv. Jag brukar koka benbuljong och har skrivit om det tidigare inlägg. Benbuljong har många positiva och hälsomässiga egenskaper. Det är spännande. Anna Hallén har startat en Facebook-grupp om gelatinets välgörande egenskaper. Det är mycket intressant att ta del av alla berättelser där.

När du kokar benbuljong så bildas hälsosamt gelatin. Det är det bästa sättet att få i sig gelatin. Det går också att få i sig gelatin via pulver och gelatinblad. Eller att komplettera båda buljong och gelatin.

Varför ska vi då få i oss gelatin? Och gärna från benbuljong.

  • Kollagen finns i våra leder och innehåller bl a glukosaminoglykaner (GAG). När du lagar buljong som får koka under många timmar så bildas det gelatin av kollagenet i benen och du får, för lederna, de välgörande egenskaperna. De med ledbesvär eller artrit upplever att de blir rörligare och smidigare och att smärtan minskar. Du kan köpa glukosamin i hälsokostaffären vid ledbesvär men att koka buljong är för mig ett bättre, naturligare och billigare sätt att få i sig gelatin. Dessutom mycket godare!
  • Benbuljong och gelatinet är också antiinflammatoriskt och stimulerar immunförsvaret positivt.
  • Det har en läkande effekt på tarmen och många med IBS upplever en förbättring.
  • Det har välgörande egenskaper för dig med autoimmuna sjukdomar.
  • Gelatin och kollagen är också bra för hud, naglar och hår som är en beståndsdel i dessa.
  • En positiv nyhet som jag tagit del av nu är flera upplevt att de direkt fått en bättre nattsömn sedan de börjat med gelatin antingen i form av benbuljong eller gelatin (eller en kombination).

Hur kokar du benbuljong?

Du kan välja ben från nöt, lamm, kyckling eller gris. Om du kan så försök få tag på ben med lederna kvar eftersom det är där stor del av kollagenet sitter. Om du använder kyckling, så använd alla delar som skinn och ben.

Jag åkte igår till Diléns Saluhall  som säljer ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött och fick två kassar med ben. Gratis! De skänker bort ben till hundägare. Jag undrar om inte jag var lyckligare än hundarna. Det kändes som om jag fått två kassar guld av snälla Malin. Ben från ekologiska, gräsbetande och närproducerade nötdjur. Bättre kvalitet kan det inte bli.

Dilens Linda

Malin som gav mig två kassar gratis ben. Tack Malin!

Guld

Två kassar guld från Diléns Saluhall

Jag kokade min nötbuljong under ca 18 timmar. Den smakar fantastiskt.

nötbuljong

Blivande buljong


Resterna efter nötbuljongen

nötben

Det som blev kvar efter nötbuljongen. Ser ut som rester från familjen Hedenhös middag.

Jag hade också ett skrov efter en lammlägg. Det åkte i en gryta och  och fick koka ca 12 timmar och blev även det en god och fin buljong.

Resterna efter lammbuljongen.

lammben

Resterna efter lammbuljongen.

HÄR hittar du recept på hur du lagar benbuljong. Det är busenkelt men tar lite tid.

Min man, som tränar mycket, har ont i en höft och sover dessutom dåligt. Jag, som tränar lika mycket, har också en del småkrämpor. Inga märkvärdigheter. Lite stel i svanken ibland, en inflammationspunkt i handen och tumgreppet, ett knä som ibland ger sig till känna. Nu blir en intensivkur med benbuljong förstärkt med lite extra gelatin. Faktum är att vi båda tyckte att vi sov extra gott i natt.

En kopp buljong kändes gott och lugnande för magen att dricka innan läggdags.

Jag har nästan 8 liter buljong att dricka upp. Min mamma och pappa ska också få var sin burk.

Lycka till med din buljong!

Marie

PS. Buljong är perfekt att ha med sig i termosen under skidturen. Ger både näring och energi.

Viewing all 117 articles
Browse latest View live